prive auto lease: de voor – en nadelen

skoda superb combi
Bron: pon persportaal

Privé lease / particulier leasen – de voor- en nadelen

Onderzoekt u de mogelijkheden van privé lease, bijvoorbeeld omdat u op dit moment niet het geld beschikbaar heeft om een nieuwe auto aan te kopen? Of wilt u het liefst maandelijks een vast bedrag betalen voor het gebruik van uw auto? Privé lease is een optie, al is het verstandig om er rekening mee te houden dat er over het algemeen meer voordelige oplossingen bestaan. Leasemaatschappijen zijn er vooral om zakelijke klanten werk uit handen te nemen, waardoor het aanbod voor particulieren over het algemeen ook een stuk minder uitgebreid is.

Wat is privé lease?
Privé lease is vergelijkbaar met het reguliere leasen, dat bedrijfsmatig mogelijk is. Het enige verschil is dat u in dit geval zelf een overeenkomst aangaat met de leasemaatschappij, waarschijnlijk voor een enkele auto, in plaats van een compleet wagenpark. Privé lease is mogelijk bij een aantal aanbieders, zoals Justlease.nl, Alphabet Lease en een aantal lokale aanbieders. De meeste leasemaatschappijen richten zich op de zakelijke markt, aangezien daar de grootste doelgroep actief is. Dat neemt echter niet weg dat u privé lease kunt overwegen wanneer u onbezorgd een nieuwe auto wilt kunnen rijden, voor een vast bedrag per maand.

Voor- en nadelen
De vaste prijs per maand is het grote voordeel van privé lease. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het verstandig is om ook een aantal nadelen in overweging te nemen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de prijs per kilometer over het algemeen hoger zal liggen dan bij een aantal andere oplossingen. Het zelf kopen en direct afbetalen van een auto is het meest voordelig. Bij privé lease betaalt u namelijk zowel rente als een winstopslag voor de leasemaatschappij. Dit laatste kunt u voorkomen door een auto te financieren en verder niet te leasen. Het voordeel van leasen is aan de andere kant natuurlijk wel dat u geen omkijken heeft naar onderhoud (en eventueel ook niet naar brandstofkosten) en dat u geen economisch eigenaar bent van de eigenaar. U kunt dus elke 4 of 5 jaar een nieuwe auto rijden, maar loopt geen risico op een eventueel tegenvallende restwaarde – dat is de waarde bij verkoop.

Privé lease of via werkgever
Indien u op zoek bent naar mogelijkheden met privé lease vanwege het ontbreken van een leaseregeling bij uw werkgever is het verstandig om toch nog eens om tafel te gaan. De kans is groot dat uw werkgever u wel een bepaald bedrag per maand aan reiskostenvergoeding uit zal betalen. Het maakt voor de werkgever natuurlijk niet uit of dit bedrag aan u of aan een leasemaatschappij wordt uitgekeerd. Maak goede afspraken over de kosten, zodat u wellicht alsnog een leaseauto kunt rijden, zonder privé lease.

Ook interessante artikelen: Privé auto lease / particulier auto lease