Prive auto leasen – is dat verstandig?

Prive auto leasen

Wat houdt prive lease precies in?

Er zijn meerdere manieren om een auto te financieren. Je kunt een nieuwe of een tweedehands kopen. Aan de andere kant is er ook een mogelijkheid om er een prive te leasen. In de praktijk houdt het in dat je voor een periode van 48 maanden lang elke maand een van tevoren bepaald leasebedrag betaalt. Je krijgt hiervoor een nieuwe auto die je na die 48 maanden (of een andere periode) weer inlevert. Je kunt vervolgens weer een andere auto leasen. Uiteraard verschilt het maandbedrag per auto. In landen zoals Amerika en Engeland is dit al bijna de standaard, terwijl kopen bijna niet voorkomt. De ANWB ziet ook in dat een prive auto leasen steeds populairder wordt.

De voordelen van een prive auto leasen op een rij

Dit zijn de voordelen:
– Het enorme gebruiksgemak; je leasemaatschappij waar je de auto leased regelt alles voor je.
– Je bent volledig verzekerd door je leasemaatschappij.
– Je betaalt geen wegenbelasting en hebt geen fiscale bijtelling, wat bij een auto van de zaak wel het geval is. Je moet dan in veel gevallen 25% van de cataloguswaarde bijtellen.
– Wanneer er problemen zijn met je auto is vervangend vervoer in een mum van tijd geregeld, evenals de hulpdiensten bij pech. Je hebt geen last meer van alle bijkomende problemen en kosten bij autoschade.
– Je weet van tevoren hoeveel de auto je per maand gaat kosten. Daar komt verder buiten de benzinekosten niets meer bij. Het is ook eenvoudig om de kosten van de verschillende auto’s met elkaar te vergelijken. Verder heb je geen schuld en wordt het ook niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie te Tiel.

Enkele overwegingen

Er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. In sommige gevallen is het prive leasen van een auto hartstikke handig, maar in andere gevallen zitten er ook flinke nadelen aan. Dit verschilt dus per situatie, denk daarom goed na over wat bij jou het beste past. Zo rekenen sommige maatschappijen ook nog een kilometervergoeding, terwijl het bij anderen bij de prijs zit inbegrepen. De benzine betaal je altijd zelf. Verder is er vaak een maximum aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Voor elke kilometer die daar boven zit betaal je dan weer extra. Schade door je eigen nalatigheid zoals het vergeten je olie bijtijds bij te vullen of verkeerd getankte brandstof vallen uiteraard niet onder de dekking van het leasecontract. Deze schade is voor je eigen rekening. Als je je maandbedrag keer 48 doet en er vervolgens de kosten aan verzekering, belasting en pechhulp vanaf haalt, kom je uit op de werkelijke kosten. Je kunt die dan vergelijken met het kopen van een nieuwe auto en met de restwaarde van die auto 4 jaar later bekijken of je veel meer betaald of dat je denkt dat het voordelig kan zijn in jouw geval. Verder moet je je bedenken dat een leaseauto speciaal voor jou wordt gekocht. Dat betekent ook dat het heel anders werkt als een huurauto. Je kan een leasecontract niet zomaar opzeggen en moet dus gedurende de 4 jaar blijven betalen. Enige financiële zekerheid is dus wel vereist en je moet ook zeker zijn van je keus. Als het niet bevalt zit je er toch nog tot het einde van de 4 jaar aan vast. De boete voor het verbreken van een leasecontract is flink. Soms krijg je de mogelijkheid om na betaling van de restwaarde van de auto die na 4 jaar over te kopen.

Waar kun je een prive auto leasen?

Op het internet zijn een aantal leasemaatschappijen te vinden, waarvan Auto.nl een voorbeeld is. Verder hebben dealers zelf ook vaak een financieringsregeling, waardoor de auto ook niet in een keer hoeft te worden afbetaald.

Private lease, wat is dat?

De term private lease is naast de term prive auto leasen erg in opkomst. Er is echter geen verschil tussen deze twee termen. Recentelijk maakt Peugeot reclame met private leasing. Daarbij kan er bijvoorbeeld een Peugeot 208 geleased voor € 245 per maand. Dit is een all inclusive prijs, waarbij bijvoorbeeld een all risk verzekering, pechhulp en reparatie zijn inbegrepen.

Offerte opvragen

Er zijn verschillende leaseauto maatschappijen die Private lease aanbieden en waar u dus offertes op kunt vragen. Een voorbeeld van een maatschappij waar u een offerte kunt opvragen, is mijndomeinauto – privélease. Voor meer informatie klikt u hier. Mijndomein is eigenlijk een aanbieder van domeinnamen op internet, maar zag in Private lease een leuke manier om haar activiteiten te promoten. Je kunt daarbij kiezen voor een bestickerde auto (reclame dus), om zo de maandlasten te drukken. Dit is geen verplichting natuurlijk!