Bijtelling berekenen van een leaseauto

Bijtelling uitrekenen

Wilt u de bijtelling berekenen, bijvoorbeeld voor een nieuwe Volkswagen Golf, een elektrische Mitsubishi Outlander of wellicht een minder zuinige BMW 3-serie? U kunt dit doen door uit te gaan van de inkomstenbelasting die u betaalt, in combinatie met de cataloguswaarde van de auto. Dit vormt de grondslag voor de bijtelling, waarbij het percentage afhankelijk is van de CO2-uitstoot van de auto. Nederland hanteert verschillende CO2-normen, die een bijtellingspercentage van 25%, 20%, 14%, 7% of slechts 4% met zich meebrengen. De elektrische auto’s en hybride modellen zijn hierdoor het meest voordelig.

Bijtelling berekenen op basis van de CO2-uitstoot

Wil je de bijtelling van een leaseauto berekenen? Dit kunt u doen door uit te gaan van het aantal gram CO2 dat een auto uitstoot. Hier vindt u een overzicht van de verschillende normen per jaar. Ga na binnen welke norm de leaseauto valt, om te bepalen welk bijtellingspercentage er van toepassing is. Aan de hand van het percentage inkomstenbelasting dat u betaalt kunt u het verschil tussen de bruto en netto bijtelling per maand nagaan.

Bijtelling berekenen voor een auto

U kunt de bijtelling berekenen voor een leaseauto door uit te gaan van de catalogusprijs van de auto. Het bedrijf waarvoor u werkt betaalt dit bedrag aan de dealer. Vervolgens betaalt u bijtelling over deze catalogusprijs, gedurende de periode waarin u de auto rijdt (doorgaans 4 jaar). In de hoogste bijtellingscategorie betaalt u 4x belasting over 25% van de waarde, waardoor u uiteindelijk over het volledige bedrag belasting betaalt. Rijdt u een elektrische auto? Dan betaalt u 4x 4% belasting, waardoor u slechts bijtelling betaalt over 16% van de cataloguswaarde.

Voorbeeld bijtelling berekenen

Ter illustratie volgt hier een voorbeeld voor een elektrische auto en een reguliere vervuilende auto. Een elektrische auto met een cataloguswaarde van €30.000 kost u bij 4% bijtelling in de hoogste belastingschaal netto slechts €48 per maand. Rijdt u een reguliere vervuilende auto van €30.000 bij 25% bijtelling? Dan betaalt u netto per maand €300 per maand. U kunt zelf de bijtelling berekenen en nagaan wat het u oplevert om voortaan in een zuinige leaseauto te rijden.