De voor – en nadelen van operational auto lease

private lease

Operational lease is erg populair onder berijders, aangezien het een aantal voordelen met elkaar weet te combineren. Vooral zakelijk is dit een aantrekkelijke optie, aangezien het niet nodig is om de auto(‘s) op de balans te plaatsen. Aan de andere kant zijn de maandelijkse betalingen wel op te voeren als bedrijfskosten en daarmee aftrekbaar van de winst. Als particulier kiest u met operational lease vooral voor een groot gemak, aangezien de leasemaatschappij zorgt voor de verzekering, de wegenbelasting en bijvoorbeeld het onderhoud en eventuele reparaties.

Fiscaal huurder

Fiscaal gezien bent u huurder, op het moment dat u gebruik wenst te maken van operational lease voor een auto. Dat heeft te maken met het feit dat de leasemaatschappij zowel economisch als juridisch eigenaar blijft van de auto, zelfs op het moment dat u er gebruik van maakt. U bent op dat moment de huurder, die het recht heeft om in de auto van de leasemaatschappij te rijden. Aan het eind van de looptijd heeft u de mogelijkheid om de auto door te blijven huren, deze aan te kopen of te retourneren. Het is verstandig om hier bij het aangaan van het leasecontract op basis van operational lease al over na te denken.

Restwaarde en maandbedrag bij operational lease

Het maandbedrag bij operational lease is over het algemeen wat lager, dan wanneer u gebruik wenst te maken van financial lease. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er sprake is van een restwaarde van de auto, die men meeneemt in de berekening van de maandelijkse lasten. U kunt de auto op basis van operational lease tegen een scherp bedrag leasen en na afloop van het contract bijvoorbeeld een nieuwe auto uitzoeken.

Gebruiksduur in plaats van levensduur

Dit brengt daarnaast een ander voordeel met zich mee, aangezien het mogelijk is om de kosten voor operational lease af te stemmen op de gebruiksduur, in plaats van de levensduur van de auto. Financial lease gaat standaard uit van de levensduur, aangezien u op basis van een dergelijk contract voor de volledige waarde van de auto dient te betalen. Dat is bij operational lease van een auto niet het geval. U betaalt dan alleen voor de jaren (bijvoorbeeld 4) waarin u graag gebruik wilt maken van de auto, particulier of als medewerker van een onderneming.