Het vroegtijdig beëindigen van een leasecontract

particulier auto lease

Tips bij vroegtijdig beëindigen van een leasecontract

Iedereen wil wel op de goedkoopste manier leasen en op deze manier geld uitsparen dat voor andere dingen gebruikt kan worden. Zo gebeurt het vaak dat mensen na het leasen van een wagen toch hun oog laten vallen op een andere leasewagen of een ander leasebedrijf waar het aangeboden tarief de moeite waard is om op het eerste zicht het huidige leasecontract te beëindigen en een overstap te maken. Is een leasecontract beëindigen nu wel altijd de beste oplossing en op welke manier kan ik dit met de laagst mogelijke financiële gevolgen verwezenlijken?

Een lease transfer of swap

Waarschijnlijk de goedkoopste manier om uw leasecontract te beëindigen, is het vinden van een persoon die uw huidige leasecontract wil overnemen, een zogenaamde lease transfer. De voordelen van deze methode zijn de lage kosten: geen boetes, geen toegevoegde afbetalingen en geen verdere gevolgen voor een mogelijke toekomstige lease bij hetzelfde bedrijf. Hoewel het allemaal erg eenvoudig klinkt, houd je toch best rekening met wat er contractueel is afgesproken. Ga daarom best even de te volgen procedure na en check of uw huidige leasebedrijf een lease transfer wel degelijk toestaat. Het is spijtig genoeg nog niet zo eenvoudig dat u uw contract gewoon overdraagt naar iemand anders zonder daarbij het leasebedrijf te betrekken en op de hoogte te brengen.

Het terug binnen brengen van uw leasewagen

Op procesmatig vlak is het terug binnen brengen van uw leasewagen bij het leasebedrijf wel de eenvoudigste oplossing voor het beëindigen van een leasecontract. Toch moet in het achterhoofd worden gehouden dat u vaak verplicht bent om de overgebleven maanden van uw contract nog uit te betalen, dat er ook vaak nog een boete bovenop komt en dat men ook nauwkeurig gaat kijken naar het aantal afgelegde kilometers en bij een overschrijding ook daar nog financiële gevolgen aan kunnen vasthangen. Qua kostenplaatje is dit dus vaak niet de aangewezen oplossing. Uw leasecontract eindigt dan misschien wel maar uw financiële verplichtingen jammer genoeg niet.

Overstappen naar een andere leasewagen bij dezelfde dealer

Als laatste optie kan u ook kiezen om bij dezelfde dealer naar een goedkopere leasewagen over te stappen. Als u voor deze optie kiest, is het ook hier belangrijk om alle hoofdstukken van uw huidige leasecontract door te nemen zodat er geen addertjes onder het gras opduiken. Bereken ook het waardeverschil tussen uw huidige en uw toekomstige wagen. Vaak laten leasebedrijven het overschakelen naar een andere wagen wel toe maar wordt het maandelijks af te betalen bedrag voor uw nieuwe leasewagen lichtjes verhoogd omdat uw vorige leasewagen meer waarde had. Aandachtigheid is dus vereist.

Het beëindigen van een leasetermijn om over te stappen naar een goedkoper contract houdt dus vaak heel wat meer in dan een 1-2-3 transfer. Vroegtijdig een punt zetten achter uw leasecontract kan een kostelijke zaak zijn. Het is duidelijk dat alles best grondig wordt overwogen en berekend omdat zeer vaak de boetes bijna het overgebleven afbetalingsbedrag evenaren. Een overnemer vinden voor uw leasecontract is waarschijnlijk de beste optie maar zelfs dan is het aan te raden om ook de kleine lettertjes van uw leasecontract te lezen zodat u gespaard blijft van verrassingen nadien.

Op sites zoals Autoleasecontract.nl kunt u uw auto aanbieden ter overname. Zo kun u eventueel in ruil van een kleine bonus onder de boeteclausule van uw contract uitkomen.