Nederlanders betalen het meeste voor autobezit

private lease goedkoop

We wisten het eigenlijk al, maar nu is het onderzocht: Nederlanders betalen het meeste voor autobezit. Dat blijkt uit een onderzoek van Leaseplan, uitgevoerd in België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland, Zweden en Engeland.

Deze (voor ons treurige) ranglijst is als volgt:

 1. Nederland
 2. Italië
 3. Spanje
 4. Engeland
 5. Zwitserland
 6. België
 7. Zweden
 8. Frankrijk
 9. Polen
 10. Duitsland
 11. Tsjechië

Het onderzoek gaat over het totaalplaatje van maandelijkse kosten en beslaat afschrijving, belasting, reparatiekosten, onderhoud en brandstof. Dit onderzoek gaat over het C-segment met 20.000 kilometer per jaar.
Voor diesel auto’s zijn de totale kosten voor Nederlanders iets meer dan 800 euro per maand. Voor benzine auto’s valt dit iets lager uit met 650 euro. De vergelijking diesel / benzine is in deze overigens als appels en peren vergelijken, aangezien het gaat om 20.000 km per jaar. De meeste mensen schaffen dan geen diesel aan…

Ter vergelijking, in Tsjechië betalen ze slechts 450 euro per maand voor dieselauto’s en iets meer dan 400 euro per maand voor benzine auto’s. Helaas leggen we het niet alleen af qua voetbal tegen de Duitsers… Zij betalen 420 euro per maand voor benzine auto’s en 450 voor dieselauto’s.

In Nederland is  het zo duur om auto te rijden vanwege hoge rentepercentages en de hoge aanschafbelasting (BPM). Deze rentepercentages zijn weer belangrijk voor leaserijders.