Pas bij private lease op voor de kleine lettertjes

Private lease wint de laatste tijd sterk aan populariteit, maar is dat altijd een goede keuze? De private leasemaatschappijen en ook automerken adverteren er flink voor, het blijkt echter van belang om goed op de kleine lettertjes te letten. De kosten kunnen gemakkelijk hoger uitvallen dan bij een auto in eigen bezit, al staat daar natuurlijk het nodige gemak tegenover.

Private lease inclusief alle kosten

Het is bijvoorbeeld goed mogelijk om voor slechts €200 per maand een Volkswagen Up te rijden, inclusief de verzekering, belasting, het onderhoud en bijvoorbeeld pechhulp. Een consument hoeft alleen nog maar te tanken, private lease lijkt een ideale oplossing. Ook de Kia Picanto is op die manier beschikbaar, Z24.nl maakte echter een berekening van de totale kosten in vergelijking tot het eigen eigendom hiervan.

Daadwerkelijke kosten van een Kia Picanto

Uit het onderzoek van Z24 blijkt dat een Kia Picanto in eigendom zo’n €360 per maand kost, inclusief de afschrijving en alle kosten. Een autoabonnement via Auto.nl kost €377 per maand en de kosten voor private lease bedragen zo’n €374 per maand. De verschillen lijken klein, een autoabonnement is echter ruim €200 per jaar duurder dan het eigendom, private lease is ruim €175 per jaar duurder. Het lijkt daarom van belang om bij private lease initiatieven of abonnementen goed op de kleine lettertjes en de daadwerkelijke kosten te letten, om na te gaan of het inderdaad een goede keuze is om er gebruik van te maken.

Zorgeloos gebruik van een auto

De extra kosten per jaar leveren aan de andere kant natuurlijk een hoop gemak op, autobezitters hoeven zich geen zorgen meer te maken over de APK, het onderhoud, de verzekering en bijvoorbeeld de wegenbelasting. In plaats daarvan is het mogelijk om direct weg te rijden in de auto en daar maandelijks een vast bedrag voor te betalen. Het is niet nodig om op voorhand te sparen voor een auto. Het is in plaats daarvan voldoende om de auto regelmatig vol te tanken, om er vervolgens in weg te rijden. Het is wat dat betreft verstandig om na te gaan of het gemak de extra kosten waard is en of private lease dus een goede optie vormt.