Veel minder auto’s gestolen in 2015

gestolen auto's 2015

 

5% minder auto’s gestolen in 2015

Uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat het aantal voertuigdiefstallen in 2015 met 4,8% daalde ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee kwam het totaal aantal gestolen auto’s met 29.218 voor het eerst in jaren onder de 30.000, aldus AVc-directeur Titus Visser.

De diefstal van het aantal gestolen personenauto’s daalde ten opzichte van 2014 met 5,8% naar 10.091 auto’s. Andere opvallende dalingen betroffen de lichte bedrijfswagens (-20,5%), zware bedrijfswagens (-31%) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21%). Het aantal gestolen brom- en snorfietsen schommelt al jaren om hetzelfde aantal. Afgelopen jaar is het aantal gestolen motorfietsen met ruim 5% gestegen.

Alarmsystemen in auto’s werken daling in de hand

Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14%) is opvallend. Voor een deel kan dit worden verklaard door het feit dat in jonger auto’s betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen en de software te kraken. Visser: ‘Dat betekent niet dat we achterover gaan zitten. Het dievengilde richt zich nu meer op personenauto’s van 4 tot 8 jaar oud. Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16% toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto te overwegen.’

Oudere auto’s minder in trek bij dieven

Personenauto’s ouder dan 8 jaar zijn minder in trek bij de dievengilde. De dalende trend van voorgaande jaren heeft zich bij deze categorie voortgezet. Ondanks dat het aantal gestolen voertuigen daalt, toont het terugvindpercentage ook een dalende trend. Het aandeel teruggevonden gestolen personenauto’s daalde van 39,6% naar 37,4%. Reden hiervoor is dat steeds meer gestolen auto’s richting het oostblok verdwijnen.

Door samenwerking met diverse partijen moet dit aantal ook verlaagd worden. Dhr Visser: ”Gelukkig hebben we in Nederland op het thema voertuigcriminaliteit een zeer hechte samenwerking tussen overheid, branche en verzekeraars waardoor we in staat zijn hier paal en perk aan te stellen.”