Wat kunnen we binnenkort van de waterstofauto verwachten?

waterstof auto

De waterstofauto komt zo nu en dan naar voren, al kennen we het type krachtbron ook wel als een brandstofcel. De auto maakt gebruik van waterstof, om een verbranding plaats te laten vinden die slechts water als eindresultaat oplevert, waardoor er geen sprake is van CO2-uitstoot. Audi werkt hard aan de Audi A7 h-tron quattro, een model dat gebruik maakt van een brandstofcel en een accu, waardoor het een gedeeltelijk elektrische auto is.

Actieradius van 500km

De speciale Audi A7 krijgt een elektrische motor van 85 kW en daarnaast een brandstofcel. Dit moet zorgen voor een acceleratie van 0 – 100 km/u in 7,1 seconden en een topsnelheid van 180 kilometer per uur. De vier opslagtanks voor waterstof in de auto zorgen voor een actieradius van 500km, al is er daarnaast een 8,8 kWh lithium ion accu aanwezig. Die laatste kennen we ook al van de Audi A3 Sportback e-tron plug-in hybride. De accu valt op te laden via remenergie en het stopcontact, om de actieradius nog eens uit te breiden met 50km. Op die manier komt er een goed bruikbare auto naar voren, die gebruik maakt van zeer schone technieken.

Onderzoek naar schone auto’s

Waterstof en elektriciteit lijken de toekomst te hebben, al is het nog niet goed duidelijk welke van deze twee technieken uiteindelijk de leiding zal nemen. Uit het onderzoek GREET V1-2013 van Well to Wheel staat bijvoorbeeld beschreven hoe de verschillende krachtbronnen in auto’s zorgen voor efficiëntie. Hieruit blijkt dat benzineauto’s slechts leiden tot een rendement van 25%, de overige 75% van de energie gaat verloren aan warmte en helpt de auto dus geen meter vooruit.

Hoge efficiëntie van de motoren

De brandstofcel zorgt bijvoorbeeld voor een veel hoger rendement, aangezien 60% van de beschikbare energie ook daadwerkelijk gebruikt wordt om de auto vooruit te helpen. Ook de accu scoort beduidend beter dan een verbrandingsmotor die gebruik maakt van benzine. Het lijkt wat dat betreft zeer de moeite waard om de beide technieken verder te ontwikkelen. Wanneer Audi de nieuwe A7 eventueel op de markt brengt is nog niet goed duidelijk, het is al wel bekend dat de auto van 21 – 30 november te zien is op de Los Angeles Auto Show.